Zepp.solutions onthult specificaties van onze eerste vrachtwagen op waterstof: genaamd ‘Europa’

10 - 02 - 2023

Zepp.solutions, een toonaangevende Nederlandse fabrikant en integrator van brandstofcelsystemen, heeft meer specificaties en de naam onthuld voor hun nieuwe waterstof-brandstofcelaangedreven vrachtwagen waarvan ze de eerste aan ons zullen leveren:  Deze krijgt de naam ‘Europa’. Het zero-emissie voertuig is gebaseerd op de meest gebruikte vorm van zwaar wegtransport, de diesel 4×2-trekker.

Zepp Europa Blue Fullsize (1)

Europa voldoet aan alle eisen die we stellen aan vrachtwagens voor langeafstandstransport. Met een grote actieradius, een slaapcabine, snel tanken en de mogelijkheid om een ISO-trailer (13,6 m / 45 ft container) te trekken, wordt hetzelfde bedieningsgemak en laadvermogen als een equivalent op diesel geboden. Het voertuig is gebaseerd op een beproefd chassis van een gerenommeerde vrachtwagenfabrikant.

We zullen het eerste voertuig in Q4 2023 in gebruik gaan nemen als 4×2 trekkers met 350 bar waterstofopslagsystemen. Met ruim 50 kg bruikbare waterstof aan boord hebben de voertuigen een actieradius van meer dan 700 km. Eind 2024 zal de truck ook verkrijgbaar zijn in een versie met 700 bar waterstofopslag (>80 kg bruikbare H2), waardoor de actieradius ruim boven de 1000 km komt. De bruikbare hoeveelheid energie na omzetting in elektriciteit in het brandstofcelsysteem is ruim 900 kWh en 1450 kWh resp. voor de 350 en 700 bar uitvoering.

De infrastructuur voor het tanken van waterstof voor zware voertuigen op 700 bar is in Europa nog zeer beperkt, maar daar wordt inmiddels hard aan gewerkt.

 

Ontworpen voor de Europese markt

De strikte EU-regelgeving is gebruikt als leidraad voor de het ontwerp van de Europa-truck. Zo is in de meeste EU-landen het maximale gecombineerde voertuiggewicht 40 ton. Echter, voor emissievrije N3 voertuigen is deze gewichtslimiet verhoogd tot 42 ton. Omdat de Europa-tractor minder dan 2 ton meer weegt dan zijn tegenhanger op diesel, biedt hij een vergelijkbaar laadvermogen.

 

“De Europa vrachtwagen is een mooi voorbeeld van onze gezamenlijke inzet binnen het project DreamH2aul om duurzame oplossingen aan de markt te bieden. We zijn trots om deze zero-emissie, langeafstand vrachtwagen straks als eerste in gebruik te mogen nemen.

 

Specificaties

 

Specificatie 350 bar versie 700 bar versie
Bruikbare hoeveelheid H2 > 50 kg > 80 kg
Rijbereik > 700 km > 1000 km
Bruikbare hoeveelheid elektrische energie > 900 kWh > 1450 kWh
Asconfiguratie 4×2 4×2
Trailer compitabiliteit 13.6 m / 45 ft container 13.6 m / 45 ft container
Laadvermogen Gelijk aan equivalent op diesel Gelijk aan equivalent op diesel
Beschikbaarheid Q4 2023 2024

 

Wilt u als bedrijf weten wat wij straks voor u kunnen betekenen met dit specifieke voertuig neem dan gerust even contact op met on ze collega Roy van Verseveld.

Mailadres: rvverseveld@vosdeventer.com

We blijven u op de hoogte houden via onze site en media over de verdere ontwikkelingen binnen dit project.

Buraeu Veritas ISO 9001 Tapa Logo Sqas Lean and green stars Kinder Hulp logo AEO gecertificeerd Paychecked in Transport Brc New SKAL-logo