Wij zijn klaar voor de Brexit. U ook?

01 - 09 - 2020

Brexit Deel 4:

het VK heeft op 31 januari 2020 de EU verlaten en er is sprake van een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU regels en wetten van kracht voor het VK. Er verandert in deze periode dus vrijwel niets.  De EU en VK hadden in deze periode ook de tijd om verder afspraken te maken en tot 1 juli 2020 de tijd om de overgangsperiode eventueel te verlengen. De Britten hebben echter er voor gekozen deze periode niet te willen verlengen en nu de termijn van 1 juli is verstreken betekend dit dat vanaf 1 januari 2021 het nodige extra moet zijn georganiseerd voor uw transporten van en naar het VK.

Douane formaliteiten vanaf 1 januari 2021 een feit

zoals het er nu vrijwel zeker uit ziet is dat er vanaf 1 januari 2021 geen vrij verkeer meer mogelijk is tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven zullen dus te maken krijgen met douane formaliteiten. Hoe dit er precies uit komt te zien is nog niet zeker, maar het is aannemelijk dat het in lijn komt te liggen hoe het nu georganiseerd is voor landen als Noorwegen en Zwitserland.

Adviezen met betrekking tot de Brexit

 • Vraag bij de Belastingdienst een EORI-nummer aan, wacht hier niet mee tot er meer bekend is. De Belastingdienst heeft tijd nodig om alle aanvragen te behandelen en adviseert om tijdig een EORI-nummer aan te vragen.
 • Wees voorbereid op douaneformaliteiten, zoals uitklaren en inklaren van goederen. Indien u als onderneming verkoopt (export) of inkoopt (import) en zelf de douaneformaliteiten gaat afwikkelen, zorg dan dat u AEO gecertificeerd bent (geen verplichting overigens) en als importeur een artikel 23-vergunning heeft geregistreerd voor verlegging van BTW.
 • Wilt u douaneformaliteiten uitbesteden omdat u de expertise niet heeft, dan kunt u dat aan ons overlaten. Wij zullen de douaneformaliteiten (export/import) voor u afwikkelen. U kunt hierover contact opnemen met onze CS desk.
 • Zorg dat u voorbereid bent op de juiste vergunningen, bijvoorbeeld om aan te tonen dat goederen van EU-oorsprong zijn. Dat kan middels EUR-1 certificaat of een ATA carnet (beiden via KvK) in geval van tijdelijke uitvoer.
 • Houdt in de beginperiode alvast rekening met vertraging in doorlooptijd (transittijd naar UK) door congestie in de haven vanwege controles en douane-afwikkeling. Wij zullen alles in het werk stellen om goed voorbereid de overtocht te maken, maar desondanks verwachten we vertragingen.

Brexit voorwaarden:

 • Registratie bij HMRC TSP
 • Ontvanger moeten een geldig EORI-nummer hebben
 • Wij dienen een Power of Attorney te ontvangen namens exporteur RS/importeurs in UK
 • Importeur moet CFSP- vergunning (Customs Freigth Simplified Procedure) hebben en hieraan hangt dan meestal de Duty Deferment account
 • Overige zaken: zie bijgevoegde documenten
 • Houd rekening met flinke vertragingen op de routes

Brexit flyer douane

Bij eventuele vragen staat ons Brexit Team u graag te woord!

 

 

Buraeu Veritas ISO 9001 Tapa Logo Sqas Lean and green stars Kinder Hulp logo AEO gecertificeerd Paychecked in Transport Brc New SKAL-logo