Grenscontroles Duitsland
We hadden het nieuws nog maar net gehoord, en Logistiek.nl belde al aan… De aankondiging van paspoortcontroles aan de Duitse grenzen vanaf 16 september zorgt voor veel zorgen in onze branche.
Onze collega Roy van Verseveld, reageert op de mogelijke impact: “Dit kan voor ons grote financiële gevolgen hebben en verstoringen in de hele keten veroorzaken.”
Benieuwd naar de volledige reactie? Lees het volledige artikel hieronder. Heeft u vragen? Neem gerust contact op met onze salesafdeling.
De transportbranche maakt zich inmiddels grote zorgen over de aankondiging dat Duitsland vanaf maandag 16 september paspoortcontroles wil invoeren aan alle Duitse buitengrenzen, inclusief Nederland. De controles moeten in ieder geval zes maanden duren. “Een half jaar grenscontrole kost al snel tientallen miljoenen euro’s alleen al aan wachttijd.”
Transport en Logistiek Nederland (TLN) vreest voor grote economische en sociale schade, waardoor producten niet op tijd aankomen, handelsstromen in de war geschopt worden en de planning van transportbedrijven ernstig verstoord raakt. “Duitsland is de grootste economie van de EU, en ondermijnt hierdoor het Schengenakkoord en het vrij verkeer van goederen. Dit heeft zware gevolgen op een beroepsgroep die hier niets mee te maken heeft”, aldus de organisatie.
Het invoeren van grenscontroles vanaf 16 september door Duitsland heeft het bedrijfsleven volledig verrast, laat Evofenedex weten in een verklaring. De ondernemersvereniging heeft gezien de onrust in Duitsland begrip voor de maatregel, maar roept op tot een slimmer systeem om de ketens zo minimaal mogelijk te verstoren.
Grenscontroles tijdens EK
Dit is niet alleen slecht nieuwe voor de Europese interne markt, maar ook voor onze concurrentiepositie wereldwijd”, aldus beleidsadviseur Geert van Eijk van Evofenedex. “We exporteren jaarlijks voor 165 miljard euro naar onze Oosterburen. Een half jaar grenscontrole kost dan al snel tientallen miljoenen alleen al aan wachttijd. De gevolgschade door het verstoren van ketens is nog groter.”
Van Eijk roept de Duitse regering op om toch te kijken naar een andere controle model, bijvoorbeeld steekproefsgewijs. “De grensovergangen tussen Nederland en Duitsland zijn erg druk. Controles gaat gegarandeerd zorgen voor een verkeersinfarct. Totale controle is niet mogelijk volgens ons. Mocht dat geen optie zijn dan willen we graag in gesprek over het instellen van green lanes, zoals dat eerder bij corona ook gebeurde. Vrachtverkeer kon daardoor sneller de grens passeren. Dat is wat ons betreft de minst slechte oplossing.”
Vrije doorgang Europa
Volgens TLN is de vraag nu hoe streng de controles uiteindelijk in de praktijk gemaakt zullen worden. Hoe vaak en waar wordt er precies gecontroleerd? “Als er echt zes maanden lang intensief wordt gecontroleerd, pleit TLN voor een Europese aanpak om vrije doorgang bij controles voor beroepschauffeurs te waarborgen.”
Tijdens de coronaperiode en het EK voetbal in Duitsland waren de grenscontroles ook tijdelijk ingevoerd. Dit maakte volgens TLN duidelijk wat voor verregaande problemen grenscontroles kunnen veroorzaken. “Chauffeurs moesten soms onmenselijk lang wachten. Daarnaast kost elk uur wachttijd honderd euro per chauffeur”, reageert de brancheorganisatie.
‘Ik hoop dat het bangmakerij is’
Roy van Verseveld, operations manager van Vos Transport Group, hoorde het nieuws en hoopt eigenlijk dat het nieuws deels naar buiten is gebracht voor een afschrikkende werking. “Als er werkelijk grenscontroles gaan plaatsvinden kan dit voor ons flinke gevolgen hebben. We hebben wekelijks enkele honderden ritten naar Duitsland en Scandinavië. Als daar een aanzienlijk percentage van aan de grens moet gaan wachten, dan heeft dit voor ons financieel een flinke negatieve impact. Deze vertraging zal dan ook snel doorwerken in de rest van de keten. Denk aan ferry’s die niet worden gehaald, productieprocessen die vertraging op lopen et cetera. We hopen maar dat het mee gaat vallen. De stakingen van begin dit jaar waren wel even voldoende…”
Paspoortcontroles
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser kondigde 9 september aan paspoortcontroles te willen invoeren bij alle landsgrenzen. Daarmee hoopt ze het aantal mensen dat het land binnenkomt zonder geldig visum scherp terug te dringen. Faeser heeft de Europese Commissie geïnformeerd over de plannen. De controles zijn bedoeld als maatregel tegen illegale immigratie en de dreiging van islamitische terreurgroepen.
Alle buurlanden van Duitsland, waaronder Nederland, zijn lid van de Schengenzone. Dat betekent dat er normaal gesproken vrij gereisd kan worden tussen de landen. “Het is belangrijk voor ons om nauw samen te werken met onze buurlanden en om de impact op forenzen en het alledaagse leven in de grensregio’s te beperken”, aldus de minister.