Samen bereiden we ons voor op de Brexit (deel 2)

07 - 05 - 2019

Wat is er toch aan de hand met de Britten? Op 23 juni 2016 kozen ze ervoor de Europese Unie te verlaten – een besluit dat Brexit is gaan heten – maar sindsdien kunnen de parlementsleden in UK het niet eens worden hoe en onder welke condities dit vertrek moet plaatsvinden. Hoe bereiden we ons voor op de (rommelige) Brexit?

Terugtredingsakkoord

Het Verenigde Koninkrijk zou oorspronkelijk op 29 maart uit de Europese Unie vertrekken, maar die datum is inmiddels al twee keer verschoven. De 27 andere EU-lidstaten zijn in april akkoord gegaan met Mays tweede verzoek tot uitstel.

De Britse premier heeft tot 31 oktober de tijd gekregen om in haar eigen land een akkoord over de Brexit te regelen. Mocht het Britse Lagerhuis de bestaande deal eerder goedkeuren hebben de Britten de mogelijkheid om eerder de EU te verlaten dus er op tijd op voorbereid zijn is een must!

 

Douane-afhandeling na Brexit

De Britse Regering heeft nu dus de keuze tussen een deal, geen deal, langer uitstel of het annuleren van de Brexit. Kortom: het blijft voorlopig een spannende tijd, waarin we ons op het ergste scenario moeten voorbereiden om er samen voor te zorgen dat klanten in UK straks nog steeds zo goed mogelijk kunnen worden bediend. Wij hebben al vele jaren ervaring met douane-afhandelingen bij transport naar Noorwegen, maar of het een Noors, Zwitsers of UK model wordt blijft de vraag.

Adviezen met betrekking tot de Brexit

  • Vraag bij de Belastingdienst een EORI-nummer aan, wacht hier niet mee tot er meer bekend is. De Belastingdienst heeft tijd nodig om alle aanvragen te behandelen en adviseert om tijdig een EORI-nummer aan te vragen.
  • Wees voorbereid op douaneformaliteiten, zoals uitklaren en inklaren van goederen. Indien u als onderneming verkoopt (export) of inkoopt (import) en zelf de douaneformaliteiten gaat afwikkelen, zorg dan dat u AEO gecertificeerd bent (geen verplichting overigens) en als importeur een artikel 23-vergunning heeft geregistreerd voor verlegging van BTW.
  • Wilt u douaneformaliteiten uitbesteden omdat u de expertise niet heeft, dan kunt u dat aan ons overlaten. Wij zullen de douaneformaliteiten (export/import) voor u afwikkelen. U kunt hierover contact opnemen met onze CS desk.
  • Zorg dat u voorbereid bent op de juiste vergunningen, bijvoorbeeld om aan te tonen dat goederen van EU-oorsprong zijn. Dat kan middels EUR-1 certificaat of een ATA carnet (beiden via KvK) in geval van tijdelijke uitvoer.
  • Houdt in de beginperiode alvast rekening met vertraging in doorlooptijd (transittijd naar UK) door congestie in de haven vanwege controles en douane-afwikkeling. Wij zullen alles in het werk stellen om goed voorbereid de overtocht te maken, maar desondanks verwachten we vertragingen.

Brexit voorwaarden:

  • Registratie bij HMRC TSP
  • Ontvanger moeten een geldig EORI-nummer hebben
  • Wij dienen een Power of Attorney te ontvangen namens exporteur RS/importeurs in UK
  • Importeur moet CFSP- vergunning (Customs Freigth Simplified Procedure) hebben en hieraan hangt dan meestal de Duty Deferment account
  • Overige zaken: zie bijgevoegde documenten
  • Houd rekening met flinke vertragingen op de routes

Brexit flyer douane

Bij eventuele vragen staat ons Brexit Team u graag te woord!

 

 

Tapa Logo Sqas Buraeu Veritas ISO 9001 Lean and green stars Kinder Hulp Paychecked in Transport Warehousing SKAL