Brexit (part 4) The final chapter! Are you ready?

15 - 12 - 2021

De Brexit gaat een volgende fase in. Vanaf 1-1-2022 is namelijk de overgangsperiode voorbij en krijgen we te maken met meerdere aangescherpte douane-eisen. Er komt dan een einde aan de regeling waarmee zes maanden uitstel van invoeraangiften kon worden verkregen. Er zal direct aangifte moeten worden gedaan een juiste afstemming met de engelse brokers zal van cruciaal belang zijn. Wij preferen hierbij zoveel mogelijk met onze vaste partner te werken.

We hebben ons hier samen met u goed op voorbereid en dit vind zich nu in een afrondende fase. Dit om te voorkomen dat we straks stil komen te staan aan de Britse grens of zelfs nog in de haven van Rotterdam of Calais.

1 januari 2022
Vanaf 1 januari is direct bij binnenkomst in het VK voor alle goederen een invoeraangifte nodig. De toegang van lading tot de Britse havens gebeurt dan via het pre-lodgement- of het temporary storagemodel.

Geen GMR? Geen toegang! Wat betekend dit?
We moeten in het pre-lodgementmodel de douaneaangiften indienen voordat de goederen in de EU aan boord gaan. Wij als vervoerder doen aangifte via het informatiesysteem van de Engelse Douane en koppelen dit aan de specifieke trailer die veelal vanuit ons depo in Deventer zal vertrekken. Het bewijs hiervan (GMR) hebben we nodig voor de toegang tot de ferryterminal. Eenmaal aangekomen in de Britse haven, kunnen goederen met een GMR in de regel direct door. Geen GMR betekent geen toegang. Niet ingeklaarde goederen worden door de grenslocatie vastgehouden totdat de Engelse douane heeft aangegeven dat de goederen zijn ingeklaard. In deze situatie willen we uiteraard niet terecht komen.

Tijdelijk opslaan
Goederen die volgens het temporary storagemodel het VK binnenkomen, kunnen tot 90 dagen aan de grens worden opgeslagen in een tijdelijke opslagfaciliteit. Na aangifte bij de Britse Douane gaan de goederen door naar hun eindbestemming in het VK. Via het temporary storagemodel kun je het maken van een volledige douaneaangifte en het betalen van invoerrechten en belastingen uitstellen tot het einde van de overeengekomen opslagperiode van de goederen. Belangrijk is te controleren of je een voorziening kunt exploiteren en of je voldoet aan de voorwaarden om geïmporteerde goederen tijdelijk op te slaan.

Meer informatie over wat je moet doen om je voor te bereiden voor 1 januari 2022? Kijk op www.getreadyforbrexit.nl

 

Buraeu Veritas ISO 9001 Tapa Logo Sqas Lean and green stars Kinder Hulp logo AEO gecertificeerd Paychecked in Transport BRC SKAL-logo